Lotsade i hamn

Direkt efter påsk besökte lotsen Gustaf Karlsson vårt lunchmöte måndag den 9:e april. En mycket spännande föredragning om yrket, vägen dit och bilder från Oxelösunds skärgård där Gustaf arbetar.

Vid en lunch för ett par år sedan höll samme Gustaf föredrag om sitt arbete som överstyrman på ett enormt Wallenius-fartyg som fraktar upp till 7 000 bilar runt världen.

Sedan dess har Gustaf genom sin erfarenhet som överstyrman gått vidare och blivit lots stationerad i Oxelösund – vilket är enklare att kombinera med familj, men knappast mindre spännande med alla de olika och stora fartyg som lotsas in i Norrköping och Oxelösunds hamnar.

Vi fick en spännande genomgång av Sjöfartsverkets verksamhet, från helikoptrar till hamnar och sedan mer om sjäva lotsyrket, de omfattande kraven för att kunna bli lots och bilder samt filmklipp från skärgården. Många hade frågor om både teknik för positionering och styrning till vem som har ansvar och incidenter där det oftast gått bra – iallafall för lotsarna i Oxelösund!